Over Xeado

15 januari 1999 zaten 12 mensen bijeen om toenmalig "LoCrescendo' boven de doopvont te houden. Deze 12 vrienden hadden elkaar al enige tijd ervoor gevonden door de muziek met als doelstelling :

" * het beoefenen, in groep, van de muziekkunst, en dit op een zodanige wijze dat de kwaliteit van het samenspel van die aard is dat het eindresultaat voor het grote publiek ten gehore kan gebracht worden.
* Muziekbeleving in de ruime zin van het woord wordt als voornaamste streven van de vereniging naar voor gebracht."

Doorheen de jaren stond deze muziekbeleving steeds centraal en dit vertaalde zich dan ook in de verschillende evenementen waarin LoCrescendo betrokken was. Dit begon met een eenvoudig concertje in hun repetitielokaal Hermeline te Lochristi-Hijfte. Al gauw ontstonden er grootsere plannen waarin de Kring, de serres van ZAP (Lochristi) en later zaal Infini te Lokeren een rol speelden. Met steeds nieuwe frisse ideeen waarbij techniek (toevoeging van videoprojecties en een uitgebreide lichtshow) een belangrijk visitiekaartje werden.

Om nog beter aan te sluiten met de doelstellingen en visie van de groep, werd begin 2005 besloten om een naamswijziging door te voeren naar "Xeado Proms Band v.z.w.". Vergelijkingen als de 'night of proms"-band van Lochristi waren nooit ver en dit werd dan ook bevestigd door de Voluit!-concerten die georganiseerd werden in de Festivalhal te Berlare.

Half 2006 werd 'Xeado Live Band v.z.w.' officieel geregistreed gezien het live aspect een specifiekere rol begon te spelen. Hierbij werd volledig de kaart getrokken met een directe samenwerking met Dex Dylan en Eva. Door deze vocale interactie kan Xeado Live Band v.z.w. zich beter richten op een totaalbeleving zodat de aanwezigen van een Xeado-evenement met een tevreden gevoel alles kunnen opnemen.

In 2009 werd Xeado Live Band Oost-Vlaams kampioen in de Open Categorie Eerste afdeling van Vlamo. Naast heel wat eigen organisaties van evenementen is Xeado natuurlijk ook te vinden om de muzikale omlijsting te doen van bijv trouwfeesten, opening van het EANDIS gebouw te Melle, Kouterconcerten te Gent, ...

In de geschiedenis van Xeado zijn al heel wat (bekende) artiesten de revue gepasseerd om samen te werken oa Jimmy Frey, Frank Galan, Udo, Geena Lisa, Raf Van Brussel, The Cappaert Sisters, ... Telkens werden deze met de grootste professionaliteit omringd door de verschillende dirigenten die Xeado rijk is geweest : Johan Van Hulle, Franky Heirman, Andy Sorgeloos, Jacques Laroes en Luc Janssens. Vanaf 3/2/2017 heeft Wim Van Volsem de muzikale leiding.

Meer dan 16 jaar na de oprichting wordt er nog dagdagelijks gesleuteld om steeds een vernieuwend concept te brengen om de totale muziekbelevenis voor jong en oud te vinden.